Lapensky Transformation

  • MS_Lapensky3web
    Lapensky Transformation
    See Project Info
    Project Architect:
    Marc Sloot
  • MS_Lapensky2web
  • MS_Lapensky4web
  • MS_Lapensky5web

    Lapensky Transformation

    Design by Marc Sloot and Joseph G. Metzler
    with Steven Buetow

    MS_Lapensky2web

    The owners of this mid-century rambler did not want to move because they loved their location. But they needed a house that had a little more space for their growing family. They were also interested in having a house that fit into the neighborhood better. After having a design-builder suggest a scheme that did not excite them, they came to SALA for help.

    Finding a way to preserve the existing house is a very green building strategy, as is choosing to add a second story to increase usable space. The latter was a challenge, particularly due to zoning restrictions, but ultimately was achieved through a creative response to the zoning requirements. The existing house was already over the setback on the north, which prevented any extension in that direction of any part of the house, including the rain gutter. In fact a variance was required just to add a gutter on that side, since there was not one there initially. Another variance was required to enclose the sunroom off of the master bedroom.

    
Photographs by SALA Architects

css.php