Sun

Designed by David O’Brien Wagner

with Jody McGuire

The owners of a beautiful 1930s era brick and limestone European -villa style home in the Lake Calhoun area were looking to update their master bedroom area to accommodate a larger master bath and closet area, while right-sizing the master bedroom space.

The couple wished to retain the historic character of the home, particularly the exterior windows and façade. But they also desired a modern interior that could mesh well with historic bones of the architecture.

Our solution focused first on re-scaling the interior of the bedroom by inserting a furniture-like “closet box” to the end of the room away from the existing bay windows. A new built-in bed platform with side tables is captured within the end of the “closet-box” and orients the bed toward the light and view provided by the windows. A pair of doors leads behind the headboard of the bed where a step onto a wood platform marks the threshold of the “closet box”.

Sliding door panels open to a remodeled and expanded bathroom. Here again, furniture-like cabinetry pieces provide storage and vanity space. Existing window jambs are fitted with thin plate steel to create clean edges that align with the coursing of new subway tile.

Construction by Urban Rebuilders
Photography by Troy Thies

css.php